Historie

logo-tahoma.jpg

16 Juni 1991, de klok slaat vier harde slagen, die over een donker Heerlerheide wegdreunen. De wind speelt zijn erotische spel met een aantal wulpse balderen en in een slecht verlicht portiek wensen een aantal ietwat aangeschoten mannen elkaar nog een welverdiende nachtrust toe. ” We gaan iets nieuws beginnen “, is het laatste wat door de stilverlaten Gravenstraat galmt. Een paar uur eerder is in een rokerige huiskamer het langverwachte startschot gegeven voor de ZVV Heerlerheide. Een ultieme droom, die bij een aantal mannen al een tijdje langs hun hoofdkussens flitste. Na allerlei omzwervingen door het Limburgse zaalvoetballandschap in de kleuren groen-wit en rood-geel, was de tijd rijp voor een eigen smoel, een eigen gevoel, een eigen beleid, en ……………… eigen kluppie in ut rood en wit.

Mei 1992, de eerste champagnekurken vliegen door het oergezellige clubcafe “Oud Ghenhei”. Na 1 seizoen kan de rood-witte vlag reeds de lange mast in en op een fiere wijze over Heerlerheide wapperen. De Heerlerheidse gemeenschap erkent het verworven bestaansrecht van de plaatselijke zaalvoetbaltrots, die dit vertrouwen niet beschaamd en voor een zwaar overtuigende promotie naar de 3e klasse zorgt. Een aantal mannen staan, wederom ietwat aangeschoten, heel trots vanuit een hoek van het rokerige clublokaal het feestgevoel gade te slaan. Met een alleszeggende hoofdknik bevestigen zij elkaars gedachte, “we zijn op de goede weg”.

April 1994, een aantal mannen, ditmaal niet aangeschoten, treffen elkaar ergens in een rokerige jeugdkantine, voor een belangrijke bespreking met een aantal talenten van de plaatselijke zaalvoetbalmindende voetbalclub. ZVV Heerlerheide zit in een dip, of beter gezegd dal, en er worden bij de toekomst van uitgedunde club zware vraagtekens gesteld. Het was 10 voor 12 en de mannen wisten ook niet waar zij op die goede weg de verkeerde afslag hadden genomen. Om 5 voor 1 liepen de mannen zwaar opgelucht de wijd opengeslagen poort uit, om elkaar wederom stilzwijgend aan te kijken, seconden leken uren en de befaamde hoofdknik was zo alleszeggend, dat allerlei wazige beelden van een slecht verlicht portiek in een stilverlaten Gravenstraat voorbijflitsten, “we gaan opnieuw beginnen”.

April 1996, na een tijdje bijna halfstok gehangen te hebben, kan de rood-witte vlag weer de fiere mast in. Na een zinderend duel in een overvolle Hadow, is de promotie een zwaarbevochten feit. De ultieme mix van routine en jonge honden blijkt de honger naar succes te stillen. Het beleid staat als een rots en het Heerlerheidegevoel kruipt voorgoed in menig rood-wit hart. Het vijfjarig bestaan wordt gekenmerkt door een aantal mannen, die ietwat aangeschoten, ergens in een hoek elkaar de befaamde hoofdknik geven, waardoor een trotse gloed zich langzaam meester maakt van het rokerige clublokaal.

Maart, 1997, in een bomvolle sporthal, ergens in Brunssum, wordt Heerlerheide voor de 2e achtereenvolgende keer, onder de toeziende ogen van 768 toeschouwers, kampioen en is promotie naar de 1e klasse een feit. Het laatste fluitsignaal brengt allerlei emotionele taferelen teweeg. Spelers, supporters en coach vallen elkaar in de armen, het begin van een lange stroom tranen en bier, die tot in de nachtelijke uurtjes zal voortborduren. Een paar weken eerder heeft het 2e elftal reeds de trend ingezet, door promotie naar de 3e klasse af te dwingen. De droompuzzel valt steeds meer in elkaar en ambitieuze plannen worden gesmeed om nieuwe wegen in te slaan. In de rokerige kantine zie ik ergens in een hoek weer die trotse mannen staan en een onbekende kracht trekt me naar die hoek toe om ze een stevige handdruk te geven. Voordat ik het weet sta ik samen met hun die wereldbefaamde hoofdknik uit te delen.

Februari, 1998, de brievenbus slaat hard op en neer bij menig Heerlerheids huishouden. De 1e uitgave van Hard Gras, het officiële klubblad van ZVV Heerlerheide , is een feit en valt bij alle nieuwsgierige leden op de rood-witte deurmat. Ergens in een rokerige huiskamer heffen een aantal ietwat aangeschoten redactieleden het glas, vol trots dat wederom een geweldige mijlpaal in de clubgeschiedenis is bereikt.

Mei 1998, verslagenheid is heer en meester in de sporthal De Hoven in Margraten. ZVV Heerlerheide heeft zojuist het kampioenschap in de eerste klasse op een latafstand gemist in een heroïsche wedstrijd tegen ZVV Flaterke. Na een thuiswinst op ZVV Eijsden, kon ZVV Heerlerheide alleen bij winst het kampioenschap behalen. Luttele seconden voor tijd had the Snake de 3-2 op de schoen, maar zijn vluchtschot ging rakelings over. Wel kon de ambitieuze zaalvoetbalclub door dit resultaat in de nacompetitie aanspraak maken op een promotieplek in de hoofdklasse, zodat de laatste stap in de regionale zaalvoetbalcompetitie was gezet. In de rokerige kantine stonden die, ietwat aangeschoten, trotse mannen hun spelers op te beuren met behulp van de befaamde hoofdknik.

Oktober 1998, in navolging van het clubblad gaat ZVV Heerlerheide digitaal, de officiële website gaat de lucht in. Met haar geheel eigen karakter en een vloeiende combinatie van ZVV humor en stijl, is er wederom een steentje bijgedragen aan de moderne club. The Web en the Trucendoos klinken ergens in een rokerig computerlokaal, 2 pretpalen tegen elkaar. De rokerige mannen zijn net telefonisch op de hoogte gesteld van deze entree in het digitale tijdperk en hebben via een computerverbinding de befaamde hoofdknik uitgedeeld. De komende jaren zullen vele liefhebbers binnen komen surfen, een must voor iedere volwassen zaalvoetbalclub.

Mei 2000, in een overbevolkte sporthal in Eijsden wordt ZVV Heerlerheide, na 2 jaren op de 2e plek te zijn geëindigd, kampioen in de hoofdklasse en is de promotie naar de landelijke 1e divisie een feit. De jaren geleden onhaalbaar geachte landelijke divisie betekent een nieuwe uitdaging voor de komende jaren. De droom wordt steeds werkelijker en in een rokerig uitpuilend Hadowdome, staan, ietwat aangeschoten, trotse mannen elkaar wederom de befaamde hoofdknik te geven, welke inmiddels is overgeslagen op de juichende supporters, die met klinkende pretpalen nieuwsgierig uitkijken naar de confrontaties met de landelijke clubs.

Juli 2003, in het kader van de wereldwijde futsalhype en de officiële benaming die de FIFA vanaf nu aan het zaalvoetballen heeft gegeven, gaat ZVV Heerlerheide vanaf nu door het leven als FC Heerlerheide, oftewel Futsal Club Heerlerheide. Er is door de traditionele achterban nog stevig nagedacht over de benaming CF Heerlerheide, maar Club de Futsal Heerlerheide kan alleen worden gebruikt in Hard Grasachtige literatuur en websitehumor. 

Mei 2006, Johannes Hendrikus Cruijff knipt het lint door van de gloednieuwe Arena op de Corneliuslaan, waarin FC Heerlerheide vanaf het komende seizoen al haar thuiswedstrijden in de eredivisie zal afwerken. Maanden heeft men nog liggen dubben of de capaciteit van de gloednieuwe thuishal niet van 10.000 naar 15.000 moest worden getild, getuige het aantal aanmeldingen voor de seizoenskaarten. FC Heerlerheidewordt door de binnen- en buitenwacht gezien als een club met een eigen smoel, een eigen beleid en zeker een eigen gevoel, waarmee de nieuwe hoofdsponsor zich gaat identificeren. FC Heerlerheide als een zaalvoetbalinstituut, dat bulkt van het talent uit de op volle toeren draaiende jeugdopleiding. Ergens tussen het feestgewoel staan een aantal, ietwat aangeschoten, mannen vol trots terug te denken aan die rokerige avond in 1991, toen het allemaal uit een droom ontsprong, er valt een stilte en …………………….. er wordt geknikt.

Ik denk vaak terug aan die rokerige momenten, die ons tot nu toe gebracht hebben waar we nu staan. Ze laten me zien, dat dromen geen bedrog hoeven te zijn, dus laat me daarom maar blijven dromen en wie weet, staan we nog vaak genoeg in rokerige clublokalen of sporthallen, samen met ietwat aangeschoten mannen het glas te heffen en elkaar die befaamde hoofdknik te geven.

The Realistische Dromer

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s